Hypotes: Jag tror att det finns stärkelse i potatis, eftersom stärkelse är ett av de vanligaste kolhydraterna, och kolhydrater finns i potatis. I fisk finns protein eftersom det är ett animaliskt livsmedel. Dessutom innehåller örtsåsen mjölk, och mjölk innehåller proteiner, tror jag, för att det är en animalisk produkt. Jag tror att en morot innehåller kolhydrater därför att det är en rotfrukt och potatis är också en rotfrukt, och den innehåller kolhydrater.
Material:
•Bägare
•Provrör
•Vatten
•Fisk
•Örtsås
•Potatis
•Morot
Metod: Ta en bägare och mosa fisken med vatten med hjälp av en glasstav. Sedan när allt är mosat, sätt det i ett provrör och tillsätt 3-4 droppar av natriumhydroxid (NaOH), i provröret. Tillsätt sedan en droppe av CuSO4 (kopparsulfat) i provröret. Slutligen skaka om allting i provröret så att allting blandas. När de tillsatta ämnena reagerar med livsmedlet ändrar blandningen färg. Blir blandningen lilafärgad innehåller livsmedlet näringsämnet protein. Gör samma sak med potatisen, örtsåsen och moroten.
Nu ska du ta reda på om det finns stärkelse i livsmedlen. Då mosar du potatisen med lite vatten i en bägare med hjälp av glasstaven. Sedan häller du i potatisblandningen i ett provrör. Därefter ska du tillsätta en droppe jod i blandningen. Sedan blandar du allt och om det blir en blå-svart eller lila färg innehåller livsmedlet stärkelse. Gör detta med alla livsmedlen.
Slutligen ska du undersöka om det finns glukos i livsmedlen. Mosa varje livsmedel i olika bägare och flytta sedan över blandningarna till provrör. Tillsätt sedan 6 droppar natriumhydroxid och kopparsulfat i varje provrör. Livsmedlen färgas då ljusblå. Placera sedan provrören i en bägare med kokande vatten. Om lösningarna i provrören blir gulorange innehåller livsmedlen glukos (druvsocker).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar