onsdag 25 mars 2015

Experiment - banansocker

Frågeställning: Hur mycket socker är det i bananbiten?

Syfte: Att ta reda på hur mycket socker bananen innehåller.

Material:
Banan bit
Våg
Tratt
E-kolv
Filterpapper
Brännare
Vatten
Trefot
Provrör
2 bägare
Tändstickor

Genomföring

Metoderna som vi använder oss av är filtrering och destillering.
Vi börjar med att sätta fast tratten på trefoten och efter det behöver vi hälla i lite vatten i en glasbägare. Vi skall först använda oss av filtrering, och då skall vi börja med att mosa banan biten och sedan blanda moset med lite vatten så att moset blir lite lösare i konsistensen. Efter det skall vi sätta en bägare på bordet under tratten, så att sockret ur bananen kan hamna i bägaren. Vi skall även sätta ett filterpapper i kanten på tratten. Därför har jag valt att börja med att filtrera.
Nu skall vi börja hälla bananmoset i tratten. Efter att allt har hällts i tratten och det har åkt ner något i bägaren ska vi börja använda oss av destillering.

Nu ska vi hälla över från bägaren till kolven, och slangen som sitter i kolven ska vi föra över till ett provrör som ligger i en bägare med kallt vatten. Kolven måste även stå på en ställning och brännaren skall vara under ställningen. Nu ska man starta brännaren och börja koka upp vattnet och sockret.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar