Frågeställning: Hur mycket socker är det i
bananbiten?
Syfte: Att ta reda på hur mycket socker
bananen innehåller.
Material:
Banan bit
Våg
Tratt
E-kolv
Filterpapper
Brännare
Vatten
Trefot
Provrör
2 bägare
Tändstickor
Genomföring
Metoderna som vi använder oss av är
filtrering och destillering.
Vi börjar med att sätta fast tratten på
trefoten och efter det behöver vi hälla i lite vatten i en glasbägare. Vi skall
först använda oss av filtrering, och då skall vi börja med att mosa banan biten
och sedan blanda moset med lite vatten så att moset blir lite lösare i
konsistensen. Efter det skall vi sätta en bägare på bordet under tratten, så att
sockret ur bananen kan hamna i bägaren. Vi skall även sätta ett filterpapper i
kanten på tratten. Därför har jag valt att börja med att filtrera.
Nu skall vi börja hälla bananmoset i tratten.
Efter att allt har hällts i tratten och det har åkt ner något i bägaren ska vi
börja använda oss av destillering.
Nu ska vi hälla över från bägaren till
kolven, och slangen som sitter i kolven ska vi föra över till ett provrör som
ligger i en bägare med kallt vatten. Kolven måste även stå på en ställning och
brännaren skall vara under ställningen. Nu ska man starta brännaren och börja
koka upp vattnet och sockret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar