torsdag 26 mars 2015

Bildspel

För att komma till bilden om organismers indelning, klicka HÄR!

Fotosyntes

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL MIN BILD OM FOTOSYNTES


onsdag 25 mars 2015

Olika Energislag

Energi

Vindkraft

Vindkraftverk används främst till att producera el.
Nackdelar med vindkraft är att de låter väldigt högt och måste då stå på en plats ett bra avstånd från bostäder så att det inte blir störigt för de boende. 
Vindkraftverk är miljövänliga eftersom att vinden tar ju aldrig slut, och då behöver man inte förbränna något, alltså släpper inte vinkraftverken ut något som inte är bra för miljön. 
Det är även viktigt var man placerar ut vindkraftverken, dem måste stå där det blåser mycket. Man placerar vindkraftverk till havs och på land. 
Dock så kostar det mycket att bygga vindkraftverk. 
Sverige hade drygt 2600 vindkraftverk år 2013. 

Kärnkraft

Med av kärnkraftanvändning behövs inte utsläpp av växthusgaser och utsläpp av skadliga gaser i luften. 
I USA, Storbritannien och dåvarande Sovjetunionen under 1950-talet byggdes de första kärnkraftverken. Sverige har idag tre kärnkraftverk som ligger i södra delen av landet. 
2012 levererades ungefär 61TWh el, vilket då motsvarade ungefär 38 procent av Sverige genererande elektriska energin.  

Nackdelar om kärnkraft:

Det finns en stor risk att kärnkraftverken sprängs. Man måste alltid försöka ha kärnkraftverken i stor säkerhet. Stora katastrofer kan uppstå. 

Fördelar med kärnkraft: 

Miljövänliga, påverkar inte växthuseffekten. 
Släpper inte ut farliga gaser till luften.


Solkraft

Solkraftverk används för att producera el

Fördelar: 
Inga miljöfarliga ämnen släpps ut i luften.
Kostar inte så mycket. Själva investeringen är ganska kostsam, men eftersom solen kostar inget är inte solkraftverk inte så extremt dyrt i längden. 
Nackdelar:
Känslig för skugga, man måste tänka på att solcellerna inte överskuggas.
Går inte att använda sig av solenergi 100% av hela året i Sverige. 

Uppgift - "tändvätska"

Tändvätska

Svar till Lotta: Det är farligt och ha tändvätska stående på gården, vem som helst kan komma åt den. Till exempel, små barn, men även äldre barn kan komma åt den och dricka den, och tändvätska är farligt att dricka och andas in.
Dessutom ska man aldrig heller lämna vätskan där var det är torr mark, och så vidare. Vem som helst kan får för sig att öppna korken och hälla ut vätskan, och då kanske vätskan blir varm av solen och det börjar brinna. Alla kemikalier ska man inte ha på en plats där alla personer kan komma åt den, de är ju giftiga och har olika varningsbilder på förpackningen, till exempel på tändvätska.
Precis vem som helst kan komma åt den där farliga vätskan, och göra något dåligt med tändvätskan, så håll bevara inte vätskan på ett ställe där alla kommer åt den.


Svar till Viktor: Ja, det kan inträffa olyckor med tändvätska, någon, till exempel, kan få i sig vätskan, och vätskan är ju inte direkt ofarlig att få i sig. Vätskan kan vara frätande. Och hur ska barn veta vad som är farligt och inte farligt? Dessutom är det inte heller bra att andas in tändvätska, vätskan är giftig. Så man får vara försiktig när det gäller farliga vätskor, så det inte inträffar några farliga olyckor.


Svar till Ali: tändvätskor har en barnsäker kork så att det blir svårt för barn att använda den, små barn kan ju få för sig att smaka på vätskan, vilket inte alls är bra. Så det är positivt och smart att det är en barnsäker kork.



Experiment - banansocker

Frågeställning: Hur mycket socker är det i bananbiten?

Syfte: Att ta reda på hur mycket socker bananen innehåller.

Material:
Banan bit
Våg
Tratt
E-kolv
Filterpapper
Brännare
Vatten
Trefot
Provrör
2 bägare
Tändstickor

Genomföring

Metoderna som vi använder oss av är filtrering och destillering.
Vi börjar med att sätta fast tratten på trefoten och efter det behöver vi hälla i lite vatten i en glasbägare. Vi skall först använda oss av filtrering, och då skall vi börja med att mosa banan biten och sedan blanda moset med lite vatten så att moset blir lite lösare i konsistensen. Efter det skall vi sätta en bägare på bordet under tratten, så att sockret ur bananen kan hamna i bägaren. Vi skall även sätta ett filterpapper i kanten på tratten. Därför har jag valt att börja med att filtrera.
Nu skall vi börja hälla bananmoset i tratten. Efter att allt har hällts i tratten och det har åkt ner något i bägaren ska vi börja använda oss av destillering.

Nu ska vi hälla över från bägaren till kolven, och slangen som sitter i kolven ska vi föra över till ett provrör som ligger i en bägare med kallt vatten. Kolven måste även stå på en ställning och brännaren skall vara under ställningen. Nu ska man starta brännaren och börja koka upp vattnet och sockret.